Vitaminler Hakkında Bilmeniz Gereken 12 Bilgi

Vitaminler Hakkında Bilmeniz Gereken 12 Bilgi



Sağlıklı yaşamak herkesin hedeflerinden birisidir. Bunun için en önemli nokta beslenmektir. Zararlı yiyeceklerden, hazır ve paketlenmiş ürünlerden uzak durmalıyız. Aşırı şeker içeren ürünler kullanmamalıyız. Arada bir kaçamak yapabilirsiniz ama bu sayı çok az olmalı. Genellikle çalışan kişiler akşam yemeklerini hep hazır yerler. Bu da ileride ciddi sağlık sorunlara yol açar.



Hazır yiyecekler yerine evde yaptığınız basit yiyecekler sizin için çok daha mantıklı olur. Protein, yağ, karbonhidrat düzenimize takip edip yemeliyiz ve tabii ki de suyu eksik etmemeliyiz. Bunları yaparsak hem daha genç görünmemize sebep olacak hem de daha dinç vücuda sahip olacağız. Demesi kolay tabi, uygulamak lazım.

Dünyada toplam 13 çeşit vitamin bulunur. Hepsinin bizim için faydaları vardır. Bu vitaminleri her gün yaşınıza dikkat ederek kullanmanız gerekiyor.




Bağışıklık sisteminizi güçlü olması, kolay hastalanmamak ve enfeksiyon hastalıklara karşı vücudun korumasını düzenlemek için A vitaminini eksik etmemeniz gerekiyor.





A vitamini aynı zamanda güzel gözleriniz, saçlarınız ve cildiniz için de faydalı. A vitamini en çok süt, patates, balık, ıspanak, maydanoz, tavuk gibi genellikle gün içerisinde tükettiğimiz ürünlerde bulunuyor. (Eğer akne tedavisi görmekteyseniz az miktarda A vitamini tüketin. cilt kuruması, saç dökülmesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Doktor veya diyetisyeninize danışın.)






K vitamini de önemli bir başka vitaminden birisi. Sindirim sistemine ve bağırsakların sağlığı açısından önem taşıyor.





Süt ürünleri, kahverengi deniz yosunu, yeşil bitkiler ve tabii ki yeşil çayın içinde K vitamini bulunur.





En önemli konulardan birisi de cilt güzelliği. İşte bu güzelliği sağlamak ve geç yaşlanmak istiyorsanız C vitamini tüketiminizi arttırın.





Eğer sigara, alkol kullanıyorsan C vitamini emilimi yavaş ve zor olur. Diyetisyenler böyle kişilerin daha fazla C vitamini almasını öneriyor. 





D vitamini kemik gelişiminize katkıda bulunur. D vitamini oranınız eğer düşerse saç dökülmesi, diş etlerinde  ve kemik gelişiminde problem yaşayabilirsiniz.





Bu vitamini diğerlerinden ayıran en önemli özellik gıda ile değil de güneş ile alınmasıdır. Güneşe çıkarak bedava D vitamini alabilirsiniz. 





Bir diğer önemli vitaminimiz E vitaminidir. Kara lahana, ıspanak ve bademde bulunur. Kalp rahatsızlığınız, şeker hastalığınız veya kan pıhtılaşma sorununuz varsa E vitamini tüketimi konusunda dikkatli olunuz ve fazla almayınız.





Vitaminleri genellikle günlük hayatta alabiliyoruz ancak bazı durumlarda belirli rahatsızlıklar, uzun süreli diyetler ve  hamileler de bazı vitaminlerde eksiklik yaşanabilir. Eğer böyle bir durumdaysanız vitamin takviyesi almanız gerekir.