Kan Bağışı Nedir? Kimler Kan Verebilir?

Kan Bağışı Nedir? Kimler Kan Verebilir?

Kan Bağışı Nedir?

Kan, birçok özelliği olan vücudumuzda ki damarlarda dolaşan ve hayati önem taşıyan bir yaşamsal bir sıvıdır. Yetişkinlerde eğer kronik bir rahatsızlığı yoksa 5-6 litre ortalama kan bulunur. Vücutta bu sayı az ise bir çok hastalık meydana gelir. Bundan dolayı kan alışverişi ortaya çıkmıştır. Sadece hastalıkla değil trafik kazaları, iş kazaları, ameliyatlar vs. gibi durumlarda da kişilere acil kan gerekebilir. Böyle durumlarda kan bağışı önem kazanıyor.  

Günümüzde kan bağışı için, gönüllü vatandaşlar kan alma merkezlerine giderek kan bağışında bulunabiliyor. Bunun için en büyük kurum Kızalaydır. Kızılay binaları, standları, kamyonları, otobüsleri vs. gibi yerlerine ulaşmak çok kolay. Neredeyse her meydanda bir kızılay kan bağışı merkezi oluyor.  Sağlıklı bir bireyin kan bağışı için önerilen süresi 3 ayda birdir. Yani bir insan 3 ayda bir kan vermelidir. Kan vermenin de vücuda bir çok faydası vardır.

Kan Vermenin Faydaları
Verilen kanın ardından vücuda genç hücreler katılır. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kemik iliğinin yağlanması önlenip, kan yapımı canlı tutulur. Eski hücreler gidip yerine genç hücreler geldiğinden kişi kendini dinç ve canlı hisseder. Bu yüzden kan vermenin zararından çok faydası vardır. Kan vereceğiniz zaman size önce bir form doldurtulur. Sonrasında parmağınızdan kan alınır ve hemoglobin miktarınıza ve kan grubunuza bakılır. Bu bilgiler hekim tarafından değerlendirilir ve kan vermeye uygun olup olmadığınız kontrol edilir.

Kan bağışı sırasında soğuk terleme, bulantı ve baygınlık olabilir. Bunlar transfüzyon sırasında olan geçici ve önemi olmayan belirtilerdir. Kan bağışı yapanlar için bir diğer önemli nokta ise; yaptığı bağışın kullanılmasın da aynı soyadı taşıyan yakınlara öncelik tanınmasıdır. Ayrıca kişiye kan sigortası da sağlanır.

Kimler Kan Verebilir?
  • 18-65 yaşlarında olmalı
  • En az 50 kilogram ağırlığında olmalı.
  • Hamile ve kronik bir rahatsızlığı olmamalı
  • Ölü bakteri aşısı olmamalı
  • AİDS, Hepatit B, Hepatit C gibi hastalıklar olmamalı

Genel olarak bu özellikleri taşımalı. Bu özellikleri taşımayan kişiler kan veremez. Daha detaylı bilgileri kan bağışı yapacağınız yere sorabilirsiniz. Bu özellikleri taşıyorsanız eğer kan vererek siz de bir canın kurtulmasına vesile olabilirsiniz.