Anestezi Teknikeri Kimdir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur? Anestezi Teknikeri Maaşları

Anestezi Teknikeri Kimdir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur? Anestezi Teknikeri Maaşları

Anestezi Teknikeri Kimdir?
Ameliyatlarda bizim tabirimizle hastanın uyutulması ile ilgili yöntemleri doktorun söylediklerine göre uygulayan, anestezi işlemlerinde doktora yardımcı olan sağlık elemanıdır. Tanımlamayı bu şekilde yapabiliriz. Anestezi teknikeri ameliyathanede çalışır diyoruz ama bir çok bölümde karşımıza çıkabiliyorlar. Ama en çok görev aldığı yer ameliyathanedir. Bir de karıştırılan bir olay var. O da anestezi teknikeri ve anestezi uzmanı kelimeleridir. Makalenin devamında bunun için bir başlık açtım orayı okumadan geçmeyin.
Anestezi Teknikeri Görevleri Nelerdir?
  • Tüm ameliyatlarda anestezi işlemlerinde hekime yardımcı olur ve talimatlarını uygular.
  • Hastanın uyutulması ile ilgili tıbbi işlemleri uygular.
  • Hastanın genel durumunu takip eder ve inceler.
  • Hastanının cinsiyetine, kilosuna, yaşına bakarak anestezi uygular.
  • Ameliyat boyunca yaşam bulgularını kontrol eder. Olumsuz bir durumda hekimle beraber müdahale eder.
  • Hastanın uyanmasına yardım eder. 
Anestezi Teknikeri Nasıl Olunur?
Üniversitelerin açtığı "Anestezi" bölümünü kazanıp bitirerek "Anestezi teknikeri" unvanını alabilirsiniz. Bölüm 2 yıllıktır. Anestezi teknisyeni ile karıştırılabiliyor. Ancak arada önemli bir fark var. Anestezi teknisyeni sağlık meslek lisesi mezunudur. Anestezi teknikeri ise üniversite mezunudur. Ancak ikisinin yaptığı işler arasında pek fark yoktur. Her yıl hem kontenjan artıyor hem de üniversite sayısı artıyor. Bu mesleğe yeni adım atacaklar için zorlu bir süreç. Keşke kontenjanlar düzenli bir şekilde arttırılsa. Neyse yazımıza dönelim.
Anestezi Teknikerliğinden Anestezi Uzmanlığına Geçebilir Miyim?

Hayır, çünkü anestezi uzmanlığı hekimliktir. Anestezi uzmanı olabilmek için ilk önce tıp fakültesini bitirmeniz gerekiyor. Daha sonra Anestezi alanında 4 yıl uzmanlaşmanız lazım. Toplam 10 yıl sonra Anestezi uzman doktoru olabilirsiniz. Anestezi teknikerliği ise 2 yıllık yüksekokuldur.

Anestezi Teknikerliği İle DGS`de Hangi Bölümlere Geçebilirim?
  • Acil yardım ve afet yönetimi
  • Hemşirelik
  • Hemşirelik ve sağlık hizmetleri
Bölümlerine DGS`de aldığınız puan ile geçebilirsiniz.
Anestezi Teknikeri Maaşları
Anestezi teknikeri maaşları hakkında bir çok bilgi var internette. Öncelikle şunu söylemeliyim net maaşı kimse veremez. Çünkü hastaneden hastaneye maaşlar değişir. Bunun temel sebebi ise döner sermayedir. Bazı hastanelerin döner sermayesi çok yüksekken bazı hastanelerin düşük olabiliyor. Ama şu bilinmeli anestezi teknikerleri genellikle özellikli birimde çalıştıkları için daha fazla nöbet ücreti alıyorlar. Bundan dolayı diğer meslek gruplarına göre biraz daha fazla maaş olabilir. Ortalama bir miktar vermek gerekirse 4 bin TL civarında aylık gelirleri vardır.

Özel hastanelerde ise tecrübeye göre maaş değişiyor. Yeni başlayan biri asgari ücretin biraz üstünü alırken uzun yıllar çalışan tecrübeli birisi devlette kazandığının daha fazlasını kazanabilir. Bu biraz da size bağlı. Siz ne kadar kendinizi gösterirseniz, ne kadar iyi olursanız o kadar maaşınız artar. Yazımız burada son buluyor ekstra öğrenmek istediklerinizi yoruma yazarsanız sevinirim. Ben de bu sayede tanıdığım anestezi teknikerlerine sorup size cevabı söyleyebilirim. İçerikte yanlış bir şey yazdıysak lütfen yorumlarda belirtin.

4 yorum

  1. 27 yaşındayım 2 yıllık anestezi teknikerligini bitirip bu mesleği yapabilir miyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anestezi teknikerliği için yaş sınırlaması yoktur. Anestezi teknikerliğini bitirip kamuda veya özelde çalışabilirsiniz.

      Sil
  2. anestezi teknikeri maaşı güncel 2021 tutarı mı

    YanıtlaSil