Sigarayı Bırak Hayatı Bırakma

Sigarayı Bırak Hayatı Bırakma

Merdiven çıkarken, spor yaparken nefesiniz mi kesiliyor? Sabahları uyandığınız zaman ağzınızda acı bir tat mı hissediyorsunuz? Bir çok soru var ama bu soruların hepsinin sebebi belli. Sigara. Artık bırakmanın zamanı gelmedi mi? Sigara, uzun vadede sağlığınıza zarar verir ve geri dönüşü olmayan sıkıntılar oluşturur. Sigara tiryakilerinin neredeyse tamamı hayatlarında en az 1 kere bırakmayı denemiş ama bir süre sonra yeniden başlamış.
Siz daha iyi bilirsiniz sigarayı bırakmaktan çok karar verme aşaması ve bıraktıktan sonraki aşama zordur. Sigarayı bıraktıktan sonra yoksunluk sendromu oluşur.  Bir çok tiryaki bu aşamada kilo alma, sinirlilik vb. gibi belirtiler yaşar. Genelde bu zamanlarda tekrardan sigaraya dönülür. Ancak unutulmamalı ki bu yoksunluk sendromu ömür boyu süren bir şey değildir. İlk önce kendinizi bırakmaya inandırmalısınız. Çok önemli bir hatırlatma yapalım bıraktıktan sonra yoksunluk döneminde asla bir tane içicem deyipte sigara yakmayın. En sık bırakamama nedeni budur.

Sigara Bir Çok Hastalığa Yol Açar

Sigara; kanser, kalp ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorununun başlıca nedenlerinden biri.  Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin %35’i, kadınlarda ise % 15’inin nedeni sigara. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin ise %90’ının temelinde sigara yatıyor.   Akciğer kanserine bağlı ölen 10 kişiden 9`u sigara içiyor demek bu. Gerçekten %90 ciddi bir rakam. Özellikle sigara ile direkt ilişkili akciğer kanseri, kanser nedenli ölüm oranında birinci sırada yer alıyor. Kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan solunum sistemi hastalıklarının en önemli nedeni de yine sigara. Bu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranı, hiç içmeyenlere göre 40 kat fazla.

Sigarayı Bırakınca Vücutta Neler Olur?

  • 20 dakika sonra, kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir.
  • 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır.
  • 24 saat sonra, vücut karbonmonksitten arınır.
  • 48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.
  • 72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar.
  • 2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür.
  • 3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve wheezing yani hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artar.
  • 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.
  • 12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.
  • 5 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalır.
  • 10-15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.

Sigarayı Bırakmak Her Şeyi Değiştirir

Sigarayı bırakmak sadece sağlığınıza değil tüm sosyal hayatınıza etki eder. Kısa bir hesap yaparsak aylık 300 TL sigaraya harcayan birisi yıllık 3600 TL ek gelir elde eder. Yiyeceklerden alınan tat bile değişir, koku duyusu gelişir. Ev, araba gibi kapalı ortamlarda solunan hava daha temiz hale gelir. Aile içinde bebek ve çocukların sigaradan olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmiş olur. Bununla birlikte bağımlılığın verdiği yoksunluk anları, endişe ortadan kaybolur ve kişi kendisini fiziksel olarak çok daha zinde hisseder.

ALO 171 - Birakabilirsin.org



1 yorum

  1. Sigarayı bırakma reklamlarında da söylendiği gibi. Siz sigarayı bırakınca sigara üreticileri para kaybetmez ama siz hayatınızı kaybedersiniz.

    YanıtlaSil