Kırık OBP Nedir? Kırık OBP İle Tıp Kazanılır Mı?

Kırık OBP Nedir? Kırık OBP İle Tıp Kazanılır Mı?

Kırık OBP Nedir?


Kırık OBP diye belirttiğimiz kavram öğrencinin üniversite sınavına girip tercih edip kazanmasının ertesi yılı obp`nin yarıya düşmesidir. En kısa tanımı bu şekildedir. Üniversiteyi kazandıktan yani yerleştirildikten sonra geri dönüşü yoktur kesinlikle obp yarıya düşer. Öğrenciler arasında kırık OBP diye belirtiliyor ama ben yine de ÖSYM tanımı eklemek istiyorum. "Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu Madde 4.2'ye göre yerleştirme puanlarının hesaplanmasında OBP katsayılarının yarıya düşürülmesidir.". Kırık OBP diye bahsettiğimiz şey aslında OBP katsayılarının yarıya düşürülmesidir. ÖSYM`nin böyle bir kural koyması aslına bakarsak çok mantıklı. Çünkü öğrenciler tercih edip yerleştirilip gitmediğinden üniversite kontenjanlarında sıkıntı olabiliyor. Bu yüzden ÖSYM bir nevi öğrencileri bu sayede cezalandırıyor. Gereksiz yere üniversitelerde kontenjan sorunu oluşmuyor. 

Hangi koşullarda OBP Kesilir? 

Eğer tercih yapıp üniversite kazanamazsanız OBP`niz gelecek sene yarıya düşmez.
 
Tercih yapıp açıköğretime, birinci öğretime, ikinci öğretime farketmez yerleşirseniz kesinlikle OBP düşer.

Tercihinizi yapıp üniversiteyi kazanırsanız gelecek sene üniversite sınavına kırık OBP ile girersiniz.

Tercih yapmazsanız OBP kesilmez.

Kırık OBP İle Tıp Kazanılır Mı?

Başka bir konuya gelirsek öğrencilerin aklına genelde kırık obp ile yüksek puanlı bölümler kazanılabilir mi? Kırık OBP ile derece yapılır mı? Soruları akla geliyor. Genelde çoğu öğrenci istediği bölümü kazanamayınca başka bölüme gidip hazırlıktayken veya 1. sınıftayken hazırlanmaya çalışıyor. Evet tıp fakültesi, hukuk, diş hekimliği, iyi üniversitelerde mühendislik kazanılabiliyor yani kazanan arkadaşlar var ama normal çalışmanın 3-4 katını yapmanız lazım. Kırık OBP ile kazanan bir arkadaşımın sonucunu aşağıda görüyorsunuz. 7 bin sıralama yapmasına rağmen 10 bin kişi geriye atıp 17 bine girmiş.







4 yorum

  1. arkadaşınız hangi sene girdi sınava 2020 de mi çünkü 2020 de çok geriye attı ben de kırık ile hazırlanıyorum lütfen cevaplarsanız çok mutlu olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaştığım sonuç 2018 yılına ait maalesef kırık OBP çok fazla geriye atıyor. Eğer sınav kolay gelirse işiniz çok daha zor. Çünkü özel liselerde obp çok kolay yükseltiliyor herkesin 95-100 aralığında.

      Sil
  2. cevapladığınız için teşekkürler .Evet sınavın zorluğu kırık obpyi çok atmıyor geriye umarım bu sene de zor olur .Sıralama hesaplama sitelerinde hesaplıyorum yani en çok 2020 geriye atıyor ama ben ilk 1000 5000 içerisine girmeyi hedefliyorum o yönde çalışmalarım yoksa çok geriye atıyor . Arkadaşınız nasıl çalışmış hangi kaynakları çözmüş bilginiz var mı ? aslında ben yani işim çok zor olduğu için bütün kaynakları çözüyorum apotemi fasikülleri endemik vs. ama bazen çok iyi kaynaklar kaçınca pişman oluyor insan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam sitede bazı yazılar var ama günceli yok maalesef yani arkadaşım da geçmişte girdiğinden önerileri pek tutmaz çünkü sınav evrim geçirdi. Güncel kaynakları inceleyin yapabileceğinizin en iyisini yapın. Ama en zor kaynaklara odaklanıp sınavı ve derecesini untumayın.

      Sil