Koronavirüs Aşısı İçin Gönüllü Olma Yöntemleri

Koronavirüs Aşısı İçin Gönüllü Olma Yöntemleri

Faz-3 bölümüne gelmiş aşıların gönüllü insanlar üzerindeki denemeleri de başlıyor. 16 Eylül’de ülkemizdeki ilk üç aşılama yapılmış ve sonrasında daha büyük ölçekli aşılama çalışmalarına başlanacağı duyurulmuştu. Hacettepe’de üç gönüllü sağlık çalışanına yapılan Çinli Sinovac şirketine ait aşı sonrasında ülkemizde 25 yerde öncelikli olarak bin 300 gönüllü sağlık çalışanına yapılacak. Ölü tam virüs hücresi olarak ifade edilen Çinli aşı, uzmanlar tarafından teknik olarak en güvenilir yöntem olarak ifade edilse de olası olumsuz etkileri ve başarısı henüz bir parça soru işareti. Sağlık Bakanlığı, bu aşı eğer başarıya ulaşırsa 50 milyon dozluk ön alım hakkına sahip.


Aşılama süreci nasıl olacak?


aşı


Aşılama sürecinde imza karşılığı onay alınan sayıda kişiye gerçek aşı yapılacak. Seçilecek ve habersiz aynı miktarda kişiye de hiçbir etkisi bulunmayan plasebo etkilerini araştırma amaçı içeriği boş aşılar uygulanacak ve aşının etkileri izlenecek. 14 gün sonra yani 15. gün aynı aşı tekrar uygulanacak ve izlemeler devam edecek. Bu esnada deneklerin aşıların yapıldığı hastanelerde kontrol amaçlı gitmesi gerekebilecek ve durumları yakından izlenecek. 28. - 29. gün antikor gelişiminin gözlenmesi bekleniyor.


Aşı sonuçlarına dair açıklamaların en erken Kasım ayı içerisinde yapılması bekleniyor. Çin, Almanya veya sonrasında gelecek tüm aşılarda aynı uygulama prosedürleri izlenecek. Aşılama sonrasında başarısız olan aşılar için gönüllü olan kişiler, sonrasında başarısı kanıtlanmış aşıları olabilmek adına da ilk önceliğe sahip olacak. Plasebo etkilerinin araştırılması için içeriği boş aşılar enjekte edilenler de sonrasında aşılama için öncelik sahibi olacak.


Çin’in COVİD-19 aşısına nasıl gönüllü olunur?


aşı


50 yaş altı, 50-65 yaş arası ve 65 yaş üstü gibi 3 yaş aralığı için aşılama yapılabilecek. 18 yaş altı gönüllü olamaz. Hipertansiyon, diyabet, astım gibi kronik hastalığı olanlar aşı olamıyor. Aşılama ağırlıklı olarak 18-50 yaş aralığına yapılacak. Çinli şirket bugüne kadar aşı olanların %90’dan fazlasında antikor oluştuğu iddiasında. Ülkemizde denenecek aşının düşük dozlu versiyon olduğu ifade ediliyor. Çalışmada gönüllü olacak 10 bin + 10 bin denekten biri olmak için aşağıdaki hastanelere başvuruda bulunulabiliyor. Testlerin sonrasında denek olunup olunamayacağını doktorlar tarafından karar verilecek. 


İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hacettepe Tıp Fakültesi, Ankara Şehir Hastanesi, İzmir, Kayseri, Gaziantep, Malatya, Antalya, Trabzon, Van illerindeki şehir hastaneleri ile bazı özel hastanelerde de gönüllü başvuruları yapılabilecek. Gönüllü aşı olmak isteyenler hastanelere telefon, e-posta veya bizzat giderek başvuru yapabilecek.


Almanya’nın COVİD-19 aşısına nasıl gönüllü olunur?


covid 19 aşı


Alman BiONTech ile ABD menşeili Pfizer ortaklığında geliştirilen Covid-19 aşçısının gönüllü denemeleri de yakında ülkemizde başlayacak. Bu aşının ülkemiz adına sevinç ve güven hususlarından bir tanesi de BiONTech şirketinin başında bir Türk’ün olması. Hatta şirketin üst kadrosundaki 5 isimden 2 tanesi Türk. Özlem Türeci de şirkette Baş Tıp Sorumlusu olarak görev yapıyor.


Almanya menşeili aşının operasyonlarını İstanbul Tıp Fakültesi yürütecek. BNT162 kod adlı aşı onay süreçlerinden sonra başlangıçta yüz gönüllüye yapılacak. Aşı sonuçları için gönüllülerden alınan kan örnekleri Türkiye’deki Almanya tarafından onaylı bir laboratuvar tarafından izlenecek. Çin aşısından olduğu gibi bu aşıda da farklı gruplara aşılama yapılacaktır. Gönüllü olmak isteyenler 0212 414 30 00 / 65700 numaralı telefondan mesai saatleri içerisinde arayıp bilgi alıp başvuru yapabilirler. Ayrıca bu numaralar dışında tüm aşılar için bilgi almak ve başvuru yapmak için 184`ü arayabilirsiniz.