Kendi Kendini Ameliyat Eden Doktor

Kendi Kendini Ameliyat Eden Doktor

Kendi Kendini Ameliyat Eden Doktor

Leonid Rogozov, "Terzi Kendi Söküğünü Dikemez." sözünü çürüterek kendi kendine apandisit ameliyatı yapan doktor. Arkadaşlarınızdan, yakınlarınızdan, ailenizden veya kendinizden bilirsiniz apandisit ağrısını. Bir insanının başına gelecek en büyük ağrılardan biridir. Leonid Rogozov`da böyle bir durumdaydı ve kendi kendini ameliyat etti. Yaptığı ameliyat ile tıp tarihine geçmiştir. Duyan herkese çok garip geliyor ama Sovyet doktorun o zaman başka çaresi yoktu.

Leonid Rogozov, o yıllarda yirmi yedi yaşında genç bir doktor.




Nisan ayının 29`u 1961 yılında sabah saatlerinde sağ alt taraflarında ağrı, halsizlik ve mide bulantısı ile 37,5+ derece ateş başlar. Tüm belirtilerden emin olan Sovyet doktor bunun apandisit olduğunu biliyordu.






O anda ekipte başka doktor olmadığından ağrısı da fazla olduğundan kendi kendine ameliyat yapma kararı verir.




Apandisit ameliyatını yapabilecek doktor yaklaşık 1500 kilometre uzaktaydı. Ya ameliyat masasına yatıp kendini ameliyat edecek ya da apandisit patlamasıyla canından olacaktır.




Gece saat 10 sularında ameliyat edeceği bölgeye lokal anestezi uygular.




Yanında ki yardımcı ve şoförü ona ameliyat edeceği bölge için ayna tutar.




Yatarak böyle bir işlem yapmak zor olduğundan ara sıra yorgun düştü yarım saatte bir ara verdi.




Yaklaşık 2 saat süren ameliyatı saat gece 12`yi geçtiğinde bitirir.




Yaptığı işlem sayesinde kendi kendine ilk defa cerrahi müdahale yapan doktoru olarak tarihe geçer.




Bu ameliyat sayesinde Sovyet doktora “Order of the Red Banner of Labour” Türkçe manasıyla "Kırmızı İş Kahramanı" ödülü layık görülür.




Sovyet doktor, akciğer kanseri ile hayatına son verene kadar tüberküloz pnömonolojisi cerrahi kürsü başkanı statüsünde görevini sürdürür.