İnsülin Direnci Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Hesaplanır?

İnsülin Direnci Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Hesaplanır?

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin direncini açıklamadan önce daha iyi anlaşılması için insülini açıklamak gerekir. İnsülün, kan şekerimizi düzende tutan, şekerimizin yükseldiği durumlarda düşüren bir hormondur. İnsülin dediğimiz hormon pankreastan salgılanır. Diyabet dediğimiz hastalıkta insülin hormonunun kontrol mekanizması bozulur. Bu yüzden genelde diyabet hastaları dışarıdan insülin alır. Neyse bu kısmı fazla uzatmadan asıl konumuz olan insülin direnciden bahsedelim. İnsülin direnci kısaca insülinin etkisinin göstermesindeki eksiklik ve zorluk olarak açıklanabilir.

İnsülin Direnci Belirtileri Nelerdir?
  1. Acıkınca sabırsızlık, sinirlilik gibi özellikler gösteriyorsanız
  2. Göbeğiniz büyük, gıdınız sarkık, bel çevreniz genişse (Kadınlarda ortalama 90, erkeklerde 100`den fazlaysa)
  3. Sık sık acıkıp, şekerli yiyeceklere ilgi duyuyorsanız
  4. Neredeyse çiğnemeden yutacak kadar hızlı yiyorsanız
  5. Yemekten sonra kuruyemiş, meyve, tatlı sürekli canınız bir şey istiyorsa
İnsülin direncinin bir çok belirtisini saydık. Kendinizi takip edin. Eğer bir veya birden fazlası sizde var ise kesinlikle insülin direncinizi hesaplamanız gerekiyor. İnsülin direnci hesaplama konusunda bir çok yerden destek alabilirsiniz.

İnsülin Direnci Nasıl Hesaplanır?

İnsülin direncinizi ölçmek için kan örneği vermeniz gerekiyor ama hemen hastaneye gidip veremezsiniz çünkü ölçüm için kesinlikle açlık kan şekerine ihtiyaç vardır. Bunun için yaklaşık 8-10 saatlik açlıktan sonra yani yatmadan önce bir şey yemeden yatın ve ertesi sabah hiçbir şey yemeden hastaneye gidin. Hastaneye gittiğinizde durumu anlatıp laboratuvara kan örneğinizi verin. Burada elinize iki sonuç geçecek birisi açlık insülini diğer ise açlık kan şekeridir. Bundan sonra insülin direnci hesaplama formülünü kullanacağız. Bu iki değeri çarpıp 405`e bölün. Eğer sonuç 2,5`tan fazla ise insülin direnciniz var demektir. 2,5 dediğimiz rakam ne kadar yüksek insülin direnciniz o kadar yüksektir.